7 tips voor een gezonde poes

28 Oktober 2017 in vaginale flora probiotica vaginale jeuk bacteriële vaginose bv candida schimmelinfectie visgeur vagninale stand lactobacillen probiotica waxen sex vaginale zelfzorg droge slijmvliezen

 

 

Poezen… Ik zie ze dagelijks. Ik raak ze aan. Het is mijn werkterrein. Mijn specialisme. Daarom denk ik dat ik er verstand van heb. Van een gezonde poes.


Slijmvliezen in je schaamstreek
Een gezonde poes heeft gezond slijmvlies. Slijmvlies bekleedt de binnenkant van je schaamlippen en verder je vagina in. Rond je anus en naarbinnen zit ook slijmvlies. Slijm! Dat is hier de key word, dames. Hoe voelt slijm? Zacht, beetje vochtig, glimmend. Heel anders dan de huid.


No soap! Ever...
Belangrijk nieuws voor het geval je het nog niet wist: ga voorzichtig met je slijmvliezen om. Om met de deur in huis te vallen… géén geschrob meer met ontvettende en chemisch geurende zepen, gels, wasemulsies, schuim of shampoo. Never.

Huh? zeg je misschien. Maar ik gebruik iets wat speciaal ontwikkeld is voor de intieme verzorging. Kijk! Hier staat het op de verpakking. PH-neutraal. En het ruikt zo lekker... Ik hoor het zoveel cliënten zeggen. Maar lieverd, je poes is zelfreinigend en zelfbeschermend.


Respecteer je vaginale flora
Er bestaat zoiets als een vaginale flora. Dit zijn organismen die in je vagina worden geproduceerd. Ze krioelen daar met miljarden rond. Samen doen ze daar nuttig werk. Hele koloniën van verschillende lactobacillen bevolken jouw slijmvliezen. Die organismen wonen vredelievend naast elkaar. In evenwicht. Het evenwicht wordt verstoord door medicatie en spul wat niet poesproof is. Antibiotica is zo’n een beruchte florakiller. Hier kom ik in een ander blog op terug.

Onthoud even dat er twee soorten reinigende producten zijn: alles onder de noemer shampoo, zeep, douchegel enz.. De tweede soort is de pH-neutrale wasemulsie die speciaal ontwikkeld is in laboratoria. Goed bezig, denk je nog als je de verpakking leest… Even kort over de pH of wel zuurgraad. Je poes is zuurder dan je huid en dat hoort zo. Want ja, die bacteriekoloniën bepalen hoe zuur je poes is. Verstoring – te zuur of niet zuur genoeg – door spul van buitenaf kan tot problemen leiden zoals jeuk of andere vaginale klachten. Als jij je dus gek schrobt omdat je denkt dat je anders ruikt of vies bent, maak je je flora kapot, verstoor je de zuurgraad en is je poes in de aap gelogeerd.


Warm water is genoeg
Met alleen warm water dagelijks wassen, bewijs je jezelf en je poes dus een grote dienst. Ik hoor je sputteren! Want je wilt zo graag fris ruiken. Ladies. Luister. Je poes heeft een zoete, zachte geur van zichzelf. Aanlokkelijk voor je partner. Ben je schoongewassen – met water dus – dan hoef je niet onzeker te zijn over kwalijke geurtjes. Ruik je anders dan zoet en zacht, dan heb je een probleempje. Hierover in een ander blog meer.

Wist je trouwens dat eigenlijk de meeste dames wel weten dat wassen met zeep niet goed is? Toch doen veel dames het. Uit onzekerheid om te stinken. Doe jezelf een plezier. En ook je partner. Stop ermee. Want een Dove- of Badedaspoes is geen lekkere poes. Het is een hap toiletverfrisser.


Zachtgeurend en vochtig daar beneden
Nu zal ik je ook nog vertellen hoe ik op dit onderwerp kom. En waarom ik het belangrijk vind er een blog aan te wijden. Let op. Ik zie tijdens het waxen vaak poezen met uitgedroogde slijmvliezen. Woestijnvalleien. Echt kurkdroog. Suf geschrobt. Ruikend naar kunstmatige geurstoffen. Dit moet anders. Heus waar.

Gelukkig beloven ze beterschap. En nemen ze mijn adviezen aan. Een droge boel waxen, is geen pretje. Niet voor jou, niet voor mij. Je ondervoede, ontvette huid slurpt namelijk acuut de olie uit de wax. Wil ik de wax verwijderen, dan is de wax plakkerig en kauwgomachtig. Uitharden, ho maar. Bij navraag heeft is de schaamstreek in contact geweest met boosdoeners uit één van beide categorieën. Gelukkig kan jij met onderstaande tips de boel weer op orde krijgen.


7 tips voor een gezonde schaamstreek

Zijn de slijmvliezen van jouw poes droog, maar heb je verder geen vaginale klachten? Lees dan eens onderstaande tips:

1. Dagelijks afspoelen met warm water. Ook je achterkant natuurlijk.
2. Wees voorzichtig met washandjes. Bij te hard schrobben kunnen die de huid beschadigen.
3. Droogdeppen en niet schuren met de handdoek.
4. Een klein likje biologisch kokosolie. Smeer van voor- en naar achterkant.
5. Een potje vrijen? Eerst langs de badkamer. Met een man?  Wassen onder de voorhuid, please!
6. Plassen na een vrijerij.
7. Leer het bovenstaande ook aan je kinderen.

Zeg het ook aan je vriendinnen, je moeder, je nichtje, je dochter. Het is belangrijk. En mannen? Laat de zeep ook achterwege, heren.

 

Ik ben Ingrid Sarsanszky. Entrepreneur met een hang naar authenticiteit, vrijheid, creativiteit, spiritualiteit en met veel liefde voor mijn medemens. Energieke duizendpoot die vindt dat je alles mag doen wat je leuk vindt. Microblader en wenkbrauw styliste, waxtechnician en waxtrainster, masseur, hypnotherapeut, blogger... en nog zo wat van die dingen.